
Warunkowanie przez słowa tabu
27 lipca 2011, 11:29Czemu ludziom łatwiej przeklinać w języku będącym ich drugim językiem? Dlaczego łatwiej kogoś urazić, używając przekleństwa niż eufemizmu? Psycholodzy z Uniwersytetu w Bristolu uważają, że przyczyną są różnice dotyczące warunkowania, a ogólniej rzecz ujmując – relatywizm lingwistyczny, czyli sposób, w jaki język kształtuje myślenie.

Najstarszy napis z Jerozolimy
15 lipca 2013, 10:50W Jerozolimie, w pobliżu Wzgórza Świątynnego, odkryto najstarszy alfabetyczny tekst znaleziony na terenie miasta. Wyryto go na dużym pitosie, znalezionym wraz ze szczątkami sześciu innych przez zespół doktora Eilata Mazara. Pitos to rodzaj wielkiego dzbana o beczkowatym kształcie, w którym przechowywano żywność
Fizyka kwantowa nieco prostsza
22 grudnia 2014, 13:31Patric Coles i Stephanie Wehner, którzy gościli w Centrum Technologii Kwantowych Narodowego Uniwersytetu Singapuru, wraz z pracującym tam Jędrzejem Kaniewskim odkryli, że dwa niewyjaśnione zjawiska z dziedziny fizyki kwantowej są po prostu różnymi manifestacjami jednego zjawiska

Pierwszy szpital w Polsce ma Kartę Praw Pacjeta spisaną w alfabecie Braille'a
23 czerwca 2017, 04:44Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu przy ulicy Koszarowej jest pierwszym w Polsce, który udostępnia Kartę Praw Pacjenta dla osób niewidomych i niedowidzących. Szpital otrzymał 17 egzemplarzy Karty zapisanych w alfabecie Braille'a.

Konkurs na autorski przekład ze staropolskiego na współczesny język polski
9 marca 2020, 11:17Narodowe Centrum Kultury ogłosiło konkurs na najlepszy przekład z polskiego na polski, a dokładnie ze staropolskiego na współczesny język polski. Wybierać można między utworami 3 autorów: Jana Kochanowskiego, Hieronima Morsztyna i Mikołaja Sępa-Szarzyńskiego. Jury czeka na prace konkursowe do końca marca.

Czy do 5 znanych smaków podstawowych dołączy szósty?
6 października 2023, 08:46Ludzie potrafią wyczuwać pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Autorzy nowych badań znaleźli dowody, że istnieje kolejny podstawowy smak, który potrafimy wyczuć. To smak chlorku amonu (NH4Cl). Czy środowisko naukowe zaakceptuje istnienie kolejnego smaku? Na powszechną akceptację umami, którego istnienia jako smaku podstawowego zaproponował japoński naukowiec Kikunae Ikeda, trzeba było czekać około 80 lat.

Ostatni kaligrafowie
24 lutego 2008, 15:11Premjit Ramachandran nakręcił film pt. Ostatni kaligrafowie. Dokument traktuje o The Musalman, jedynej ręcznie pisanej gazecie w Azji, która jest stale wydawana od momentu powstania w 1927 roku.

Koniec standardu XHTML
6 lipca 2009, 10:24Organizacja W3C oznajmiła, że nie przedłuży mandatu XHTML 2 Working Group, który wygasa z końcem 2009 roku. Tym samym uznano, że dalsze prowadzenie prac nad standardem XHTML jest pozbawione sensu.
Koniec PC Zone
19 lipca 2010, 08:25PC Zone, pierwszy brytyjski magazyn piszący o grach komputerowych, kończy swoją działalność. Na początku września, po 17 latach istnienia, pismo zostanie zamknięte.

Przez nadmierne odławianie rybom braknie języka w gębie, dosłownie...
5 marca 2012, 17:22Rozpowszechnienie pasożyta Ceratothoa italica, który wyjada język ryby i osiedla się w jej jamie gębowej, jest dużo większe w rejonach nadmiernego odławiania.